✔️Beste motor poetsmiddelen ✔️Veilig te gebruiken ✔️ Voordelige motorschoonmaakspullen ✔️ Deskundig advies ✔️ Binnen 2 werkdagen bezorgd

Je motor klaar maken voor de winter.

Gepubliceerd op 18 september 2022 om 20:37

Het weer begint om te slaan, steeds meer wolken schuiven voor de zon, de weg wordt bedekt met bladeren en de regendruppels vallen op je vizier. Iedere motorrijder weet het, de zomer gaat langzaam over in de herfst en voor je het weet staat de winter voor de deur. Voor veel motorrijders de tijd om de motor klaar te maken voor de winterstalling, maar voor een aantal motorrijders ook de tijd om de zogenoemde "pekel" motorfiets te voorschijn te halen of om de motor klaar te maken voor de winter. Maar hoe doe je dat nu, je motorfiets klaar maken voor de winter? En als het dan winter is en je motor zit onder de pekel, hoe maak je hem dan schoon? Je motorwassen in de winter is dat eigenlijk wel slim? En hoe kan ik de motor het beste stallen in de winter? We gaan dieper in op al deze vragen en vertellen je er alles over in deze motor blog. 

Motorrijden in de winter, is dat wel veilig?

Voor de motorrijders die twijfelen of je in de winter wel moet door rijden, probeer het eens uit met een proefles bij een motorrijschool. Bij elke motorrijschool kan je losse lessen boeken en ervaren hoe het is. Dus mocht je twijfelen of het wat is, probeer het onder begeleiding. Ik rij zelf al wat jaartjes door in de winter en heb er dus enige ervaring mee. Het voordeel bij mij was dat ik ook in de winter motorrijles heb gehad en dus weet wat de onmogelijkheden zijn, maar ook waar wel de mogelijkheden liggen. Dus mocht je nog met je motorrijbewijs bezig zijn of nog moeten beginnen, pak absoluut ook de lessen in de herfst en de winter. Het zal je verbazen wat je allemaal nog kan op de motor in de winter en de regen. De grens van wat een motor kan, ligt vaak verder weg dan de meeste motorrijders denken. 

Dit betekent overigens niet dat de kans dat je in de herfst of de winter gaat glijden het zelfde is als in de zomer. Nee, in de deze seizoenen glij je inderdaad sneller onderuit als op een droge en warme zomerdag. Uiteraard pas je je rijgedrag en de instellingen van je motorfiets (indien van toepassing) aan op de weersomstandigheden. Maar met goede kleding en een goede voorbereiding kan je de hele winter doorrijden!

Waarom hebben motorrijders een pekelfiets? 

Sommige motorrijders hebben de luxe dat ze een een motor hebben waar ze in het voorjaar en in de zomer op rijden, zeg maar tijdens de mooiere dagen. En daarnaast een pekelfiets. Deze pekelfiets gebruiken ze in de winter, maar waarom noemt men het eigenlijk een pekelfiets? Als we richting het vriespunt gaan (hoeft er niet eens onder te duiken) dan kunnen de vochtige wegen gaan aanvriezen en worden de wegen glad. Eén ding wat je niet wilt op de motor, is op een extreem gladde weg rijden. Daarom strooit de wegbeheerder zout (pekel) op de weg. Deze pekel verlaagd het vriespunt met een aantal graden en daarnaast ontdooit het de al bestaande sneeuw en ijzel. Maar waarom dan een pekelfiets? Zout en dus pekel is enorm slecht voor je motorfiets. Zout komt namelijk in elk hoekje en gaatje van je motor terecht tijdens het motorrijden in de winter. De pekel, welke op de weg ligt, wordt door je banden omhoog geslingerd en vind je letterlijk terug op elk plekje van je motorfiets. Zelfs beschermrubbers, kogellagers en andere draaiende delen zijn niet veilig voor deze pekel. Een pekelfiets is dus eigenlijk helemaal niet zo'n slecht idee, je moet er alleen de financiële middelen en ruimte voor hebben. 

Hoe bereid je de motor het beste voor op de winter?

Mooi, je bent er van overtuigd dat het kan of je wil het op zijn minst eens proberen en vraagt je af hoe je de motor moet voorbereiden op de winterse ritjes? Ongeacht of je in het bezit bent van een pekelfiets, je kan je motor er prima op voorbereiden, zodat er zo min mogelijk aantasting plaats vindt aan je motor. Maar hoe doe je dat dan? Voordat de winter zijn intrede doet is het van belang om je motor goed schoon te maken. Houd het weer goed in de gaten, veelal weten de meteorologen je al wel een aantal dagen ervoor te vertellen dat de vrieskou eraan komt. Het is belangrijk om je motor regelmatig te wassen en te behandelen. 

Uitverkocht

Winter motor schoonmaakset

€ 72,50 € 59,95
Uitverkocht

Winter motor schoonmaakset

€ 72,50 € 59,95

Ben je op zoek naar een motor schoonmaakset voor de winter? De winter, het seizoen waar je motor waarschijnlijk niet de grootste fan van is. Het hangt van zijn rijder af of de motor de winterstalling in gaat of ook in de koudere maanden mag blijven buiten spelen. Ongeachte welke rijder je ook bent: in de herfst, maar zeker ook in de winter heeft je motorfiets wat extra liefde nodig. Zowel wanneer de motor de winterstalling in gaat, maar ook als de motor het hele jaar mag buiten spelen. Een goede voorbereiding is niet alleen het halve werk, maar zal ook het leven van je motorfiets aanzienlijk verlengen. 

Daarom hebben we deze speciale winter schoonmaakset speciaal voor de motorfiets samengesteld. Door alles in één pakket te bestellen geniet je van extra korting. In dit pakket zitten de volgende topkwaliteit producten: 

 • Foamer
 • Extra schuimende shampoo
 • Microvezeldoek
 • Motor wax met Carnauba
 • Multi spons
 • Vizierreiniger
 • Vizierdoek
 • Dat is de tijd om je motor een grondige schoonmaakbeurt te geven. Spray je velgen in met de velgenreiniger, hiermee verwijder je al het kettingsmeer, remslijpsel en straatvuil van je velgen. Even 2 minuten laten inwerken (niet in de volle zon) en wrijf je velgen schoon met de insectenspons of een microvezeldoek.
 • Schuim hierna je hele motor in met onze extra schuimende motorshampoo en de foamer. Dit speciale foam vindt elk plekje op je motorfiets om het vuil daar vandaan te halen. Dit schuim hecht zich aan alle vuiligheid en druipt er zodoende vanaf.
 • We adviseren om de motor nog even na wrijven met een microvezeldoek om echt al het vuil te verwijderen.
 • Hierna is het een kwestie van afspoelen met een tuinslang of een emmer schoon water en je motorfiets is weer schoon.
 • Voordat je verder gaat met de speciale pekel behandeling moet de motor goed droog zijn. Even een stukje rijden of alles goed droog wrijven met een schone en droge microvezeldoek helpt al enorm. Het beste resultaat krijg je echter als je de motor een paar uur kan laten drogen in een (warmere) garage.
 • Als de motorfiets weer droog is spray je alle lakdelen in met onze speciale Motor wax met Carnauba. Nadat je een lak deel heb ingespoten wrijf de wax mooi uit met de speciale spons. Dit zorgt er voor dat je de motor wax mooi verdeeld en inwrijft. Deze motor wax zorgt voor een beschermende laag op de lakdelen en hierdoor heeft pekel een minder negatief effect op die delen. De pekel zal dus veel minder snel voor roestvorming zorgen op je motor. Het wassen en aanbrengen van de motor wax zal je gedurende de winter een aantal maal moeten herhalen voor het beste resultaat. Onze Motor wax met Carnauba hebben we ook in een handige kleinere spray voor onderweg. 

Nadat de motor helemaal gewassen is en de lakdelen beschermd zijn door de motor wax zijn er nog een aantal stappen die we moeten nemen om de motor goed voor te bereiden op de winter.

 • Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende profiel op banden heb zitten, 4mm is echt wel het minimale wat je op je banden wilt hebben in de winter. Zit je hier onder, overweeg dan om de banden te vervangen voordat de winter zijn intrede doet. Controleer ook elke maand even of de banden nog de juiste bandenspanning hebben. 
 • De ketting heeft voorafgaand, maar ook zeker gedurende de winter wat extra aandacht nodig. Spray hem goed in met kettingsmeer. In de winter mag er elke 200km wel een nieuw laagje kettingsmeer overheen. 
 • Verder wil je goed zichtbaar zijn op de motor in de winter. Check daarom grondig al de verlichting, de koplamp(en), het achterlicht, de knipperlichten, maar ook het groot licht. Als er ruimte voor is in de motor of in een motorkoffer of tas, neem altijd wat reserve lampjes mee.  Zorg er ook voor dat je qua kleding en reflectoren goed zichtbaar bent op de weg. 
 • Spray andere kwetsbare delen, zoals kabels, rubberdelen, elektrische onderdelen, knopjes, bobines en bougiedoppen in met siliconespray. Ook dit brengt een beschermend laagje aan en zal minder worden aangetast in de winter. Herhaal dit ook een aantal maal gedurende de winter. 

Kan je een motor eigenlijk wel wassen in de winter?

Zoals hierboven beschreven kan je de motor prima wassen in de winter, maar doe dit echter niet buiten als het rond of onder het vriespunt is. Uiteraard kan je binnen, dat is in de winter ook het beste, je motorfiets altijd wassen. Hier droogt hij ook goed op, maar hier moet je maar net een garage of andere ruimte voor hebben. Heb je dat niet en kan je de motor alleen buiten wassen, doe dit dan alleen als we niet rond of onder het vriespunt zitten. Heb je de motor weer mooi gewassen en alle pekel verwijderd, vergeet dan ook niet de andere beschermende zaken zoals hierboven beschreven opnieuw aan te brengen. Na elke wasbeurt adviseren we het opnieuw aan te brengen. Overigens is het verstandig om de motor regelmatig schoon te maken en de beschermende handelingen regelmatig opnieuw uit te voeren. Zo houdt het zijn beschermende werking goed en heeft de pekel een veel minder nadelig effect heeft op de motor. 

Hoe kan ik de motor het beste stallen in de winter?

Veruit het beste is om een droge en verwarmde stalling te hebben. Zo kan de motor na elk ritje netjes opdrogen. Deze plek hebben veel motorrijders helaas niet en dan zullen we de geparkeerde motor op een andere manier moeten beschermen. De meest bekende is natuurlijk een motorhoes. Een goed alternatief, maar zorg er wel voor dat het een goede kwaliteit motorhoes is. Een goede motorhoes is van wat dikkere kwaliteit en bij voorkeur gevoerd en vochtregulerend. Sommige mensen hebben een overkapping in de tuin waar de motorfiets onder droog kan staan, dat is ook een goede opties. Het laatste wat je wilt is dat de motor onbeschermd in de regen en de kou staat. 

Wat hebben mijn helm en vizier nodig in de winter?

In de winter wil je niet alleen goed zichtbaar zijn, maar zelf ook goed zicht hebben. Daarom zal je ook de helm, maar met name het vizier goed moeten schoonhouden en beschermen. Je helm kan je eenvoudig schoonmaken met motorshampoo en een emmer met een microvezeldoek. Goed alle vuiligheid eraf wrijven en na wrijven met een schone natte doek is al voldoende. Mocht je enorm op je helm gesteld zijn dan kan je met de motor wax ook een beschermend laagje aan brengen op de helm. Deze motorwax is ook daar volledig veilig voor de helm te gebruiken. Even in sprayen, goed uitwrijven met de multi spons en klaar. Het vizier kan je goed schoonmaken met de vizierreiniger en een vizierdoek. Onze vizierreiniger hebben we trouwens ook in kleinere 50ml spray verpakking: super handig voor onderweg. Net als je motor is belangrijk om je helm en je vizier regelmatig schoon te maken. 

Wat kan je het beste in de winter gebruiken om je motor te wassen

Om onze motoren in de winter te wassen of om deze juist op de winter voor te bereiden gebruiken wij onderstaande producten. 

Andere blog artikelen

Vaderdag motorrijder cadeautip

Vaderdag is een bijzondere dag waarop we alle vaders in ons leven waarderen en laten zien hoeveel we om hen geven. Het is een gelegenheid om onze vaders te bedanken voor alles wat ze voor ons hebben gedaan en nog steeds doen. Een vaderdagcadeau is een mooie manier om je waardering voor je vader te tonen. Het geschenk kan klein zijn, zoals een persoonlijke kaart of een favoriete snack, maar ook groter, bijvoorbeeld een reis of een nieuwe gadget. Het belangrijkste is dat het cadeau aansluit bij de persoonlijkheid en interesses van je vader. Voor de motorrijdende vader kan het vinden van het juiste cadeau soms lastig zijn. Het is belangrijk om iets te kiezen dat past bij de stijl en smaak van je vader en dat hij daadwerkelijk zal gebruiken en waarderen. Een cadeau is een prachtige manier om je dankbaarheid en liefde te tonen en te laten zien dat je om je vader geeft. Ongeacht wat je kiest, weet dat het gebaar alleen al zeker gewaardeerd zal worden.

Lees meer »

Het weer in gebruik nemen van de motor na een winterstop

Het is eindelijk lente en dat betekent dat het motorseizoen weer begint! Als je je motorfiets de hele winter hebt gestald, is het belangrijk om een aantal stappen te nemen voordat je hem weer mee op de weg neemt. In deze blog bespreken we hoe je jouw motor schoonmaakt en klaarmaakt voor het nieuwe seizoen. Bij Motorschoonmaken.nl hebben we verschillende producten om jouw motor optimaal te reinigen, zoals een foamkanon en snowfoam.

Lees meer »

Hoe reinig je de uitlaat van een motor?

Hoe reinig je grondig de uitlaat van je motor? Een vraag die wij vaak gesteld krijgen van onze klanten en waar we in deze blog uitgebreid antwoord op gaan geven. Een uitlaat reinigen klinkt namelijk heel makkelijk, maar dat is het niet altijd. Je uitlaat krijgt namelijk nogal wat te verduren tijdens een ritje op de motor. Als je in de winter rijdt moet de uitlaat het opnemen tegen de pekel en de rest van het jaar stoeit hij met straatvuil, kettingsmeer en vuiligheid van de straat. En daar bovenop wordt hij ook nog eens binnen no time loei heet en koelt weer af. Kortom de uitlaat van je motor of scooter heeft nogal wat te verduren en kan wel wat onderhoud en bescherming gebruiken. Maar hoe doe je dat nu, je uitlaat grondig reinigen en beschermen? We nemen je onder de foto mee in het reinigingsproces in een aantal stappen. Zodat ook jouw uitlaat er weer mooi schoon uitziet en beschermd is tijdens de volgende ritjes. 

Lees meer »

Mooie cadeaus voor de motorrijders

HELP! Je zoekt een cadeau. Hij is geslaagd voor zijn motorrijbewijs! Zij heeft haar examen gehaald! Of misschien gaat het om een verjaardagscadeau, huwelijkscadeau. Of gaat het om een Sinterklaascadeau of het is bijna kerst en er moet nog iets onder de boom. Kortom genoeg situaties waarbij je aan de slag mag om een leuk cadeau te vinden. Hoe vaak stel je jezelf de vraag wat moet ik toch voor cadeau kopen? Waar houd iemand van? Wat zijn de hobby’s en wat vindt hij leuk? Als diegene waarvoor je een cadeau zoekt op een motor rijdt, dan heb je geluk en ben je bij ons aan het juiste adres! In deze blog en helemaal onderaan deze pagina vind je alle cadeau pakketten in verschillende prijs categorieën welke wij verkopen.

Lees meer »

Je motor klaar maken voor de winter.

Het weer begint om te slaan, steeds meer wolken schuiven voor de zon, de weg wordt bedekt met bladeren en de regendruppels vallen op je vizier. Iedere motorrijder weet het, de zomer gaat langzaam over in de herfst en voor je het weet staat de winter voor de deur. Voor veel motorrijders de tijd om de motor klaar te maken voor de winterstalling, maar voor een aantal motorrijders ook de tijd om de zogenoemde "pekel" motorfiets te voorschijn te halen of om de motor klaar te maken voor de winter. Maar hoe doe je dat nu, je motorfiets klaar maken voor de winter? En als het dan winter is en je motor zit onder de pekel, hoe maak je hem dan schoon? Je motorwassen in de winter is dat eigenlijk wel slim? En hoe kan ik de motor het beste stallen in de winter? We gaan dieper in op al deze vragen en vertellen je er alles over in deze motor blog. 

Lees meer »

Je motor wassen voor de winterstalling

Als de dagen weer korter worden, de bomen hun bladeren verliezen en de wegen natter worden is het voor veel motorrijders tijd om hun geliefde motor klaar te maken voor de winterstalling. Sommige motorrijders hebben een aparte "pekel" motorfiets, waar ze de winter mee door rijden en gaat hun mooie motorfiets de winterstalling in. Wat zijn de voordelen van een winterstalling en waarom gebruiken veel motorrijders een winterstalling? Verder zoomen we wat dieper in op de vraag hoe maak ik mijn motor winterstalling klaar en hoe kan ik mijn motor het beste wassen voordat hij de winterstalling in gaat? Kortom hier lees je alle tips om je motor volledig winterstalling klaar te maken.

Lees meer »

Insecten verwijderen van de motor

Het mooiste aan motorrijden is voor de meeste motorrijders de welbekende dijkritjes, mooie glooiende wegen door de natuur! Echter kennen deze prachtige motorritjes ook een keerzijde. Als je weer thuis komt, lijk je wel beschoten door een hagelgeweer. Overal kleine vieze vlekken op je motor, je ruitje, je helm, je vizier, maar ook op je pak. Meestal wil je die insecten direct verwijderen van je motor, maar daar heb je niet altijd zin in of tijd voor. Maar hoe langer je de insecten op motor laat zitten hoe moeilijker je de vliegen en andere ondefinieerbare insecten van je motorfiets afkrijgt. De vraag is dus, hoe verwijder je het beste insecten van je motor en/of helm en vizier. Om deze vraag goed te beantwoorden willen we eerst weten wat zijn insecten precies, wanneer en waar loop je de meeste kans om deze op je motorfiets te krijgen en met welke middelen kunnen we de insecten weer verwijderen van onze motor? Een vraag die we overigens uitgebreid onderzocht hebben voor onze insectenproducten. In deze Blog gaan we op al deze vragen dieper in en geven we daar uitgebreid antwoord op. 

Lees meer »

Hoe poets je eenvoudig je motor?

Het leukste van het motorrijden is niet het poetsen van de motor maar blijft voor velen toch het rijden zelf. Hoe vaak hoor je niet, als ik op mijn motor zit, ben ik alleen bezig met motorrijden en vergeet heel even alle zorgen die ik soms heb. Niks beter om je hoofd leeg te maken dan met een rondje op de motor. Maar daar waar gereden wordt, komt er ook veel vuil als vliegjes, modder of zelfs pekel op je mooie motorfiets. Een paar keer per jaar kan het ook heel rustgevend zijn om je motor helemaal perfect op te poetsen, maar veelal wil je een snelle schoonmaakbeurt en moet het niet te veel tijd kosten. We kennen het! Aangezien we al heel wat jaren ervaring hebben op de motorfiets en zodoende ook met het schoonmaken, delen we onze ervaring hier met jullie. Hoe poets je je motor nu het beste en snel?

Lees meer »

Hoe kan je het beste je helm wassen

Wist je dat je een helm net zo kunt wassen als je motor? Als je je helm goed wilt onderhouden is het raadzaam om hem zo nu en dan eens even goed te wassen. Rij je wel eens in de regen? Dan doe je er verstandig aan om je helm in de Motor wax te zetten. Je helm wordt waterafstotend en ook vuil en insecten zijn er veel makkelijker af te krijgen. Bijkomend voordeel is een blinkende helm. Alle producten uit ons assortiment zijn geschikt om je helm mee te wassen en te poetsen.  In deze blog vertellen we hoe je helm het beste kan wassen en welke producten we daarvoor aanbevelen. 

Lees meer »

How to: Vizier van je helm schoonmaken

Elke motorrijder of scooterrijder zal het direct herkennen: vliegen, muggen, wespen, hommels en insecten waar biologen de naam niet van kennen op je vizier. Hinderlijk voor het zicht tijdens het rijden en eenmaal opgedroogd zeer hardnekkig om te verwijderen. Maar hoe kun je je motor vizier schoonmaken?

Lees meer »

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.